Bitumen dakbedekking ligt meestal op platte daken vanwege de goede bescherming tegen vocht. Hoewel de meeste mensen het roofing of dakleer noemen is bitumen de
officiële naam omdat dit basis grondstof is. Het wordt gekozen omdat het een betaalbare en gemakkelijk te verwerken dakbedekking is.
Wat is bitumen?
Bitumen is een substantie gebaseerd op aardolie. Het wordt verkregen door lichtere fracties van aardolie, zoals petroleumgas, diesel en benzine, gedurende het raffinage proces uit de ruwe aardolie te verwijderen. Na de destillatie blijft het zwaarste bestandsdeel over en dat is een donkere vloeistof genaamd bitumen.
Mythes rond bitumen
Vaak wordt bitumen verward met een andere donkere en stroperige stof, teer. Dit wordt echter gewonnen door hout of steenkool zuurstofvrij te verbranden. In teer zitten honderden organische stoffen, waarvan sommige extreem giftig kunnen zijn. Teer in sigaretten veroorzaken bijvoorbeeld veel gezondheidsproblemen.
In Noord-Amerika wordt Bitumen ook wel asfalt genoemd. Maar dit is niet te verwarren met het Nederlandse woord asfalt. Asfalt is namelijk een mengeling van zand, steenslag, bitumen en vulstof die gebruikt wordt om wegen te verharden. Bitumen is een ingrediënt van asfalt maar niet zoveel als dat de Noord-Amerikaanse benaming doet vermoeden. Asfalt bestaat voor maar vijf procent uit bitumen.Het grootste gedeelte van de gewonnen bitumen wordt wereldwijd gebruikt voor de productie van asfalt voor wegen. Ongeveer tien procent gaat naar de productie van dakbedekkingsmaterialen.
Wanneer moet een bitumen dak vervangen worden?
Een bitumen dak gaat lang mee en behoeft verder weinig onderhoud. Een bitumeneus dak gaat ongeveer 25 jaar mee. Daarnaast heeft het gebruik van bitumen in dakbedekking nog vele voordelen, wij zetten ze even voor u op een rij:
- Het is vuurbestendig en dus brandveilig.
- Het is niet giftig en milieuvriendelijk.
- Het heeft dankzij de dubbele wapening een hoge mechanische weerstand.
- Het kan zowel gevlamlast, gelijmd als mechanisch bevestigd worden.
- Bitumineuze dakbanen kunnen achteraf gerecycled worden en opnieuw worden omgezet in dakbanen