De zomer, de grote vijand van uw dak
Over het algemeen denken de meeste mensen dat de winter de grote vijand is van het dak op hun woning. Echter, en dit gaat zeker op voor de afgelopen jaren, de winters worden steeds milder terwijl het weer ’s zomers steeds extremer wordt. Juist onder verzengende hitte, fikse hoosbuien, knotsen van hagelstenen, rukwinden en dag-nacht temperatuursverschillen heeft uw dakbedekking veel te lijden. Natuurlijk kunt u zelf uw dak controleren, u kunt ook onze dakdekker in Spijkenisse inschakelen.
Hellende daken
Op het merendeel van de hellende daken in ons land liggen dakpannen. Deze zijn op zich goed bestand tegen de hitte maar toch is er verbetering mogelijk. Dit in de vorm van witte dakpannen die het zonlicht weerkaatsen en zo voor een vermindering van de warmte zorgen in de zomer. Rietbedekking komt wat minder vaak voor maar de hete zomers is het opletten geblazen. Een klein vonkje van een barbecue of vuurkorf kan zo het droge riet in brand zetten met verschrikkelijke gevolgen.
Platte daken
Juist platte daken hebben veel te lijden onder de warme zomers. De dakbedekking bestaat over het algemene uit bitumen, EPDM of pvc die vaak zwart van kleur zijn. Zwart trekt juist warmte aan waardoor een dak heel heet kan worden en zeker in combinatie met extreme weersomstandigheden beschadigd kan raken. Een tip is om bij aanhoudende droogte en warmte wat water op het dak te sproeien. Zo koelt het materiaal af en verkleint u de kans dat er scheuren ontstaan in het dakleer.
Vochtproblemen in het dak
Door ouderdom en extreem warme zomers kan dakbedekking langzaam uitdrogen waardoor het risico op scheurtjes en barsten toeneemt. Op het dak zelf lopen helpt dan ook niet mee, plekken van slijtage kunnen zo gauw ontstaan. Hierdoor kan door de barstjes en scheuren vocht naar binnen dringen. Beneden de dakbedekking kan dit in het houtwerk dringen wat zo langzaam gaat dat u het zelf vaak niet in de gaten heeft. Het herstellen van de waterschade is over het algemeen een proces van maanden. Vocht trekt namelijk maar langzaam weg uit uw woning.
Schimmelproblemen op uw dak
Wanneer het vocht niet goed weg kan na een flinke plensbui en het langer op uw dak blijft staan kan er schimmel ontstaan. De zomerhitte zal de groei van de schimmel alleen maar bevorderen. Hierdoor hebt u kans dat de capaciteit van het afvoeren van het water op uw dak verminderd.
Temperatuursverschillen
’s Zomers zijn er vaak grote verschillen tussen de temperaturen overdag en ’s nachts. Hierdoor krimpen en zetten platte daken elke dag weer uit waardoor er vocht kan binnen dringen. Ademende PVC kan hiervoor een goede oplossing zijn omdat dit condensatie en de temperatuursverschillen tegen gaat.
De gevolgen van hagelbuien op daken
Een fenomeen wat we in de steeds extremer worden zomers zien zijn hagelbuien. En dan niet met kleine steentjes maar met knotsen zo groot als pingpongballen. Deze kunnen kleine scheurtjes en gaatjes in de dakbedekking veroorzaken waar vocht door naar binnen kan sijpelen.
Blaren in het dak
Het is al niet handig wanneer er water door de dakbedekking heen sijpelt maar in combinatie met de hitte van de zon kan er flinke schade veroorzaakt worden. Dit doordat het vocht wordt verwarmd en op die manier het vilt van het dak kan tillen waardoor er luchtbellen of blaren ontstaan. Als u er snel bij bent als dit gebeurd kunnen de beschadigde delen nog vervangen worden. Als het langer duurt en er meer blaren komen zal er helaas nieuwe dakbedekking moeten komen.
Laat uw dak regelmatig controleren
Kortom, daken die al wat ouder zijn en/of te lijden hebben onder de invloed van warm weer moeten met enige regelmaat gecontroleerd worden. Als er namelijk een probleem ontstaat met uw dakbedekking wilt u zeker niet wachten. Met de tijd worden de problemen op daken meestal erger terwijl onderhoud vaak eenvoudig, goedkoop en snel kan zijn. Laat daarom uw dakbedekking regelmatig controleren door onze erkende dakdekker in Spijkenisse.