Wat is Bitumineuze dakbedekking?
Als jouw huis een plat dak heeft dan is de kans heel groot dat je een bitumineuze dakbedekking hebt. Bitumen (ook wel bekend als dakleer) is een op aardolie gebaseerde substantie. Het wordt verkregen door lichtere stoffen van aardolie tijdens de raffinage uit de ruwe aardolie te verwijderen. Zodra stoffen zoals petroleumgas, benzine en diesel verwijderd zijn blijft bitumen over. Dit ziet eruit als een donkere vloeistof.
Voordelen van bitumineuze dakbedekking
Bitumen dakbedekkingen komen in Nederland veel voor. Het wordt het meeste gebruikt voor platte daken. Het gebruik van Bitumen is erg handig en brengt een aantal voordelen met zich mee:
- Het is brandveilig.
- Het is niet-toxisch en milieuvriendelijk.
- Het heeft dankzij de dubbele wapening een hoge mechanische weerstand.
- Het kan gevlamlast, gelijmd of mechanisch bevestigd worden.
- Bitumineuze dakbanen kunnen achteraf gerecycleerd worden en opnieuw worden omgezet in dakbanen.
- Erg geschikt voor een groen dak. Naast dat dit erg goed is voor het milieu, verlengt het ook de levensduur van het dak tot wel 60 jaar!
Soorten bitumen dakbedekking
Er zijn verschillende soorten bitumen dakbedekking beschikbaar. Hieronder zetten wij deze kort voor u op een rij:
- Bitumen dakbedekking: APP (Atactisch PolyPropyleen)
- Bitumen dakbedekking: SBS (Styreen Butadieen Styreen)
De verschillen zitten in de stof waarmee de bitumen naderhand nog bewerkt zijn. De APP variant is beter bestand tegen UV licht en heeft minder onderhoud nodig. De SBS variant is buigzamer en heeft door de dichtheid minder snel last van lekkages.
Aanbrengen van bitumineuze dakbedekking
Branden is dé manier om bitumen dakbedekking stevig en waterdicht aan het dak te bevestigen. De onderkant van het dakleer wordt tijdens het uitrollen (na het opmeten)verhit met de brander waardoor het bitumen met de onderlaag samensmelt. Het branden van bitumen is een secuur werk daarom raden wij aan om dit altijd door een professionele dakdekker te laten doen.
Wat doet een aannemer?
Als je bezig bent aan een groot bouwproject zoals een uitbreiding van je eigen woningen met een uitbouw dan heb je waarschijnlijk een aannemer nodig. De plannen zitten in je hoofd en staan op papier, de vergunningen zijn binnen. Klaar om aan de slag te gaan maar nu heb je aannemer nodig. Maar wat doet hij eigenlijk?
Wat is een aannemer
Hij analyseert en realiseert jouw bouwidee. Hij of zij coördineert het gehele project en zorgt ervoor dat alles op het juiste moment wordt besteld en geplaatst. Een aannemer werkt vaak direct samen met metselaars, loodgieters en meer. De aannemer zorgt voor de planning zodat iedereen weet wanneer hij of zij wat moet doen. Hij heeft dus een groot aantal taken te voltooien.
Werkzaamheden
Het werk is onder te verdelen in voorbereidend werk, werk tijdens de bouw en werk nadat de bouw is voltooid. Onder voorbereidend werk verstaan we het analyseren van de bouwtekeningen en afstemming met de architect, opstellen van offertes zodat jij een duidelijk beeld krijgt van de kosten en het inplannen van het personeel. De dakdekker moet natuurlijk wel kunnen op de dag dat jij hem nodig hebt.
Tijdens het bouwen is de aannemer het aanspreekpunt voor iedereen. Als er problemen of misverstanden dan zal de aannemer deze proberen op te lossen. Als bijvoorbeeld het budget dreigt te worden overschreden dan is hij verplicht om dit aan jouw te melden. Zo houdt jij altijd zicht op de totale kosten en kan je niet achteraf voor een verassing komen te staan. hij is dus verantwoordelijk voor het verloop van het project.
Na afloop van de bouwwerkzaamheden zal het bouwbedrijf samen met jou een laatste controle uitvoeren. Hij weet precies wat de pijnpunten zijn en kan jou dus op onzekerheden wijzen. Uiteraard verzorgd de aannemer ook de facturatie en zodra jij deze hebt voldaan zorgt de aannemer ervoor dat iedereen zijn geld krijgt.
Wat te doen bij een dak lekkage?
Een dak lekkage kan grote gevolgen hebben voor je woning. Het water vernielt alles wat het tegen komt zoals vloeren en elektronica. Daarom is het belangrijk om bij een lekkage in het dak snel te handelen.
Om met het slechte nieuws te beginnen, een dak lekkage merk je pas als het te laat is. Het kan even duren voordat je een lekkage opmerkt. Je vloer kan krom trekken of er ontstaan bijvoorbeeld vochtige vlekken in de muren. Dit is natuurlijk erg vervelend maar het goede nieuws is dat een lekkage in het dak vaak snel te verhelpen is.
Lekkage opsporen
Als je merkt dat er ergens vocht het huis in lekt is het belangrijk om te achterhalen waar dit vandaan komt. Denk je aan een gesprongen leiding? Twijfel dan niet en sluit de hoofdkraan zodat er niet nog meer water het huis kan inkomen. Schakel bij een lekkage zo snel mogelijk een kundige loodgieter in. Die kan een eventuele gesprongen leiding repareren en is in staat om een lekkage in het dak tijdelijk te repareren.
Een lek in het dak kan veel overlast veroorzaken. Zoals eerder gemeld kan het zorgen voor veel schade voor je inboedel maar ook voor je gezondheid. Te veel vocht in huis is namelijk slecht voor mensen en huisdieren. Een te hoge luchtvochtigheid kan zorgen voor verschillende gezondheidsklachten zoals:
- Allergieën
- Hoofdpijn
- Benauwd gevoel
- Geïrriteerde huid
Zelf dak lekkage repareren?
Het is vaak goed mogelijk om tijdelijke reparaties aan het dak zelf uit te voeren. Met een speciale dak reparatiepasta, een stukje glasvlies, stanleymes, een harde borstel en een plamuurmes zijn kleine lekkage te verhelpen.
Het is belangrijk om de plek van de lekkage goed schoon te borstelen en snij daarna de dakbedekking kruislings in. Nadat de punten gevouwen zijn breng je de reparatiepasta aan met het plamuurmes. Vouw de punten terug en bedek het geheel in met een stukje glasvlies. Smeer daarna alles nogmaals in met de reparatie pasta.
Het is van belang om daarna alsnog een loodgieter het dak te laten inspecteren. Overleg samen wat de beste oplossing is om een volgende lekkage te voorkomen.
Tips voor een verstopte vaatwasser
Blijft er na het het draaien van het afwasprogramma nog een laagje water achter in uw vaatwasser? Dan is de kans groot dat u te maken heeft met een verstopping. Dit kan verschillende oorzaken hebben. In deze blog zetten wij de meest voorkomende redenen voor een verstopte vaatwasser voor u op een rij.
Restafval in uw vaatwasser
Het is van belang dat u regelmatig de filters van uw vaatwasser reinigt. Na het draaien van het spoelprogramma blijven hier vaak etensresten in zitten. Als deze maar lang genoeg kunnen ophopen dan is de kans groot op een verstopte vaatwasser. De filter vind u vaak op de bodem van de vaatwasser. Het kan noodzakelijk zijn om eerst een dop los te draaien, hieronder bevind zich de filter.
De afvoerpomp zit verstopt
Vaak wordt een vaatwasser aangesloten op een al bestaande afvoer. Dit is meestal geen probleem maar controleer van te voren of deze afvoer goed doorloopt. Als deze al lastig leeg loopt dan is de kans groter dat de vaatwasser niet al het water kwijt kan wat zorgt voor een laag water in uw vaatwasmachine. Als de afvoerpomp bijna dicht zit kan het raadzaam zijn om een professional in te schakelen voor het ontstoppen.
De afvoerslang zit verstopt
De afvoerslag zit meestal aan de achterkant van je vaatwasser. Het zorgt ervoor dat al het water uit de vaatwasser naar de afvoerpomp wordt gebracht. Een veelvoorkomend probleem is dat door het verschuiven/verplaatsen van de vaatwasser er een kink in de afvoerslang komt. Dit kan op den duur voor grote problemen zorgen. Het water kan dan niet goed weglopen waardoor er steeds meer etensresten in de slang achterblijven. Na verloop van tijd zorgt dit voor een verstopping waardoor er een laag water zal achterblijven in uw vaatwasser.
Al deze klachten zijn relatief simpel te verhelpen. Een professional heeft dit vaak binnen enkele minuten verholpen. Mocht u het liever zelf proberen wees dan wel voorzichtig. Als er iets kapot gaat is het vaak meer werk om te repareren dan dit in het eerste geval zou zijn.
Beter voor het milieu: het dak isoleren
De winter komt er weer aan en nu de eerste kou door het land trekt merk je dat het in huis meer tocht dan verwacht. Dan is het misschien toch slim om je dak beter te isoleren. Daardoor houdt je de warmte beter vast in huis, bespaar je energie kosten en het is ook beter voor het milieu. Om je hierbij te helpen zetten wij een aantal belangrijke punten voor dak isolatie voor je op een rij.
Plat dak of schuin dak isoleren
Hert plan voor aanpak verschilt aanzienlijk of je een plat of schuin dak hebt. Het is natuurlijk snel te zien over wat voor een dak je huis beschikt. Een hellend dak is vaak makkelijker te isoleren. Als je twijfelt aan je eigen vakkundigheid dan is het dak isoleren misschien niet het juiste moment om dit uit te gaan testen. Bij twijfel raden wij aan om een offerte aan te vragen bij professionals. Je wilt niet tijdens de winter met een gat in je dak zitten.
Dak isolatie verbeteren
Bekijk goed wat voor een materialen er nu gebruikt worden voor de isolatie van je dak. Als deze bijvoorbeeld bestaat uit schapenwol dan raden wij aan om de hele isolatie te verwijderen en opnieuw te beginnen. Schapenwol heeft namelijk een hoge CO2 uitstoot en is daardoor niet geschikt als dak isolatie. Als je glaswol of steenwol wilt verwijderen of aanbrengen als dak isolatie dan is het van groot belang dat je goede beschermende kleding draagt. Anders kan je jezelf ernstig verwonden.
Kies het juiste isolatiemateriaal
Het is van belang dat je het juiste materiaal kiest. Zoals hierboven beschreven zijn sommige materialen slecht voor het milieu en anderen brengen weer gezondheidsrisico’s met zich mee bij het aanbrengen. Lees je daarom goed in over de verschillende soorten isolatiematerialen. Hierdoor kan je zelf een weloverwogen keus maken welke goed is voor je dak, je energierekening en voor het milieu.
Wat is EPDM?
EPDM is een een synthetisch rubber dat wordt gebruikt om daken te dichten. EPDM is een afkorting voor Ethyleen, Propyleen,Dieen en Monomeer. Dit zijn de belangrijkste ingrediënten voor het maken van EPDM. Wanneer de stoffen gemengd zijn tot een grote rubbermassa worden er roet, zwavel en andere vulstoffen toegevoegd. Als dit heet genoeg verhit wordt dan ontstaat het elastische materiaal EPDM.
Het vermengen met andere stoffen wordt ook wel kalanderen en vulkaniseren genoemd. Bij kalanderen wordt de elastische massa gevormd tot een folie. Het vulkaniseren veranderd het materiaal in het bekende elastische materiaal. Dit komt door het toevoegen van zwavel. Hierdoor ontstaan bruggen tussen de EPDM moleculen en ontstaat er een netstructuur. Dit zorgt ervoor dat het materiaal elastisch wordt.
De voordelen van EPDM
Prijs
EPDM heeft vele voordelen waaronder de prijs. De aanschafwaarde ligt lager dan de prijs van vele andere dakbedekkingsmaterialen. Dit verschil wordt nog groter door de lange levensduur van EPDM, welke namelijk gemakkelijk 50 jaar meegaat.
Gebruiksgemak
EPDM is zeer flexibel, heeft een rekking van ongeveer 400% en is zeer eenvoudig aan te leggen. Op kleine daken kan het vaak in één keer aangelegd worden. Bij grotere daken is het voor een deskundig iemand eenvoudig om het EPDM mooi, strak en op de juiste manier aan te leggen. Daarnaast is het product bestand tegen logen, zouten en zuren. Daarnaast is het ook bestand tegen micro-organismen en atmoterische invloeden zoals zure regen. Ook het gewicht is een stuk lager dan andere vormen van dakbedekking zoals bitumen.
Niet brandgevaarlijk
Wat ook niet onbelangrijk is, is dat Epdm niet met open vuur aangebracht hoeft te worden dit zorgt ervoor dat Epdm veel minder risico’s met zich meebrengt, dit is in tegenstelling van bitumen, bitumen moet met open vuur verwarmd worden om het zo vloeibaar te maken, wanneer het vloeibaar is kan het materiaal pas bewerkt worden.
Wat is bitumen dakbedekking?
Bitumen dakbedekking ligt meestal op platte daken vanwege de goede bescherming tegen vocht. Hoewel de meeste mensen het roofing of dakleer noemen is bitumen de
officiële naam omdat dit basis grondstof is. Het wordt gekozen omdat het een betaalbare en gemakkelijk te verwerken dakbedekking is.
Wat is bitumen?
Bitumen is een substantie gebaseerd op aardolie. Het wordt verkregen door lichtere fracties van aardolie, zoals petroleumgas, diesel en benzine, gedurende het raffinage proces uit de ruwe aardolie te verwijderen. Na de destillatie blijft het zwaarste bestandsdeel over en dat is een donkere vloeistof genaamd bitumen.
Mythes rond bitumen
Vaak wordt bitumen verward met een andere donkere en stroperige stof, teer. Dit wordt echter gewonnen door hout of steenkool zuurstofvrij te verbranden. In teer zitten honderden organische stoffen, waarvan sommige extreem giftig kunnen zijn. Teer in sigaretten veroorzaken bijvoorbeeld veel gezondheidsproblemen.
In Noord-Amerika wordt Bitumen ook wel asfalt genoemd. Maar dit is niet te verwarren met het Nederlandse woord asfalt. Asfalt is namelijk een mengeling van zand, steenslag, bitumen en vulstof die gebruikt wordt om wegen te verharden. Bitumen is een ingrediënt van asfalt maar niet zoveel als dat de Noord-Amerikaanse benaming doet vermoeden. Asfalt bestaat voor maar vijf procent uit bitumen.Het grootste gedeelte van de gewonnen bitumen wordt wereldwijd gebruikt voor de productie van asfalt voor wegen. Ongeveer tien procent gaat naar de productie van dakbedekkingsmaterialen.
Wanneer moet een bitumen dak vervangen worden?
Een bitumen dak gaat lang mee en behoeft verder weinig onderhoud. Een bitumeneus dak gaat ongeveer 25 jaar mee. Daarnaast heeft het gebruik van bitumen in dakbedekking nog vele voordelen, wij zetten ze even voor u op een rij:
- Het is vuurbestendig en dus brandveilig.
- Het is niet giftig en milieuvriendelijk.
- Het heeft dankzij de dubbele wapening een hoge mechanische weerstand.
- Het kan zowel gevlamlast, gelijmd als mechanisch bevestigd worden.
- Bitumineuze dakbanen kunnen achteraf gerecycled worden en opnieuw worden omgezet in dakbanen
Welke soort dakbedekking past bij een plat dak?
De knoop is doorgehakt. Je hebt besloten om eindelijk iets aan het dak te doen. Voordat je begint met het aanvragen van offertes is het handig om te bedenken wat je precies wilt. Zo zijn er verschillende soorten dakbedekking met ieder hun eigen voor en nadelen. Belangrijk hierbij is om te kijken wat voor een soort dak je hebt. Voor platte daken kunnen andere materialen gebruikt worden dan voor hellende daken.
Platte daken
Een platdak heeft meer last van de verschillende weerselementen dan een hellend dak. Denk bijvoorbeeld aan een grote regenbui waarbij het water blijft liggen, uw dak moet hier natuurlijk wel tegen bestand zijn. Mede hierdoor is de levensduur van een plat dak vaak korter dan een die van een hellend dak. Om zoveel mogelijk plezier te hebben van uw nieuw dak raden wij deze milieuvriendelijke materialen aan:
- Bitumen
- PVC
- EPDM
- Groendak
Bitumen
Bitumen wordt ook wel roofing of dakleer genoemd. Het is al jaren de meest toegepaste dakbedekking voor platte daken. Het materiaal is zeer duurzaam en gemakkelijk te plaatsen. Als u kiest voor Bitumen is uw dak voor de komende 25 jaar weer bestendig tegen de Hollandse weersinvloeden.
PVC
PVC is een kunststof dakbedekking vergelijkbaar met bitumen. Het grote verschil is dat PVC ook in een witte variant dakbedekking beschikbaar is. Dit heeft als voordeel dat het materiaal beter bestand is tegen de steeds hoger wordende Nederlandse temperaturen. Met gevolg dat dat u uw huis beter koel houdt in de zomermaanden.
EPDM
EPDM is een nieuwe maar zeer duurzame soort van dakbedekking. De aanschafprijs ligt vaak hoger dan voorgaande opties maar gezien de zeer lange levensduur is het op termijn een zeer voordeling investering. Het materiaal heeft maar één belangrijk nadeel, het is namelijk slecht bestand tegen chloor. Daardoor is EPDM ongeschikt voor huishoudens met een zwembad in de tuin.
Wat kost een dakdekker?
Dakdekker gezocht? Nederland huist meer dan 1000 actieve dakdekkersbedrijven. Hierdoor kan het lastig zijn om een goede keuze te maken en loop je het risico om te stranden in een overvloed in informatie. Je kunt altijd gemakkelijk contact met onze onze dakdekkers contact opnemen voor een raming van de prijzen. In deze blog lees je hoe je deze prijzen goed kan vergelijken. Door de service en de prijzen naast elkaar te leggen betaal je namelijk nooit teveel en weet je precies waar je voor betaalt.
Kosten dakdekker
Een dakdekker inhuren kan best prijzig zijn. Een rondje langs de velden leert je dat de prijzen in de wereld van daken nogal uiteen kunnen lopen.
Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat prijsverschillen voor dezelfde klus kunnen oplopen tot wel 40%. Het is daarom belangrijk om een erkent en betrouwbaar bedrijf in te schakelen zodat u weet dat de prijzen representatief zijn. Wij raden u ook aan om altijd meerdere offertes op te vragen zodat u niet achteraf pas opmerkt dat het ook veel goedkoper had gekund. Op deze manier kunt u zichzelf verzek
eren da
t u alleen een hogere prijs betaalt als u kiest voor een hogere service.
let er bijvoorbeeld op dat je niet alleen kijkt naar de prijs per uur. Ook zaken als materiaalkosten worden uiteraard aan de klant doorberekend. Wilt u niet voor verassingen komen te staan? Vraag dan naar een complete offerte. De dakdekker zoekt dan voor u uit wat alle materiaalkosten zijn en hoeveel tijd hij hiervoor nodig heeft.
Kosten per locatie
De kosten voor een dakdekker kunnen zeer verschillen per locatie. Zo is een dakdekker in de randstad vaak duurder dan iemand uit de noordelijkere provincies. Let er dan ook op dat u verschillende dakdekker uit de regio inschakelt voor een offerte. Ook kunnen de kosten per m2 verschillen. Deze prijzen worden meestal gebaseerd op de ervaring van de dakdekker en zijn vaak een goede indicatie voor het te verwachten niveau. Ga daarom nooit zomaar voor de allergoedkoopste maar kijk naar het totaalplaatje. Op deze manier bent u verzekerd van een kwalitatief goed dak. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op of kijk in onze blogs voor meer tips.
De invloed van warm weer op uw dak
De zomer, de grote vijand van uw dak
Over het algemeen denken de meeste mensen dat de winter de grote vijand is van het dak op hun woning. Echter, en dit gaat zeker op voor de afgelopen jaren, de winters worden steeds milder terwijl het weer ’s zomers steeds extremer wordt. Juist onder verzengende hitte, fikse hoosbuien, knotsen van hagelstenen, rukwinden en dag-nacht temperatuursverschillen heeft uw dakbedekking veel te lijden. Natuurlijk kunt u zelf uw dak controleren, u kunt ook onze dakdekker in Spijkenisse inschakelen.
Hellende daken
Op het merendeel van de hellende daken in ons land liggen dakpannen. Deze zijn op zich goed bestand tegen de hitte maar toch is er verbetering mogelijk. Dit in de vorm van witte dakpannen die het zonlicht weerkaatsen en zo voor een vermindering van de warmte zorgen in de zomer. Rietbedekking komt wat minder vaak voor maar de hete zomers is het opletten geblazen. Een klein vonkje van een barbecue of vuurkorf kan zo het droge riet in brand zetten met verschrikkelijke gevolgen.
Platte daken
Juist platte daken hebben veel te lijden onder de warme zomers. De dakbedekking bestaat over het algemene uit bitumen, EPDM of pvc die vaak zwart van kleur zijn. Zwart trekt juist warmte aan waardoor een dak heel heet kan worden en zeker in combinatie met extreme weersomstandigheden beschadigd kan raken. Een tip is om bij aanhoudende droogte en warmte wat water op het dak te sproeien. Zo koelt het materiaal af en verkleint u de kans dat er scheuren ontstaan in het dakleer.
Vochtproblemen in het dak
Door ouderdom en extreem warme zomers kan dakbedekking langzaam uitdrogen waardoor het risico op scheurtjes en barsten toeneemt. Op het dak zelf lopen helpt dan ook niet mee, plekken van slijtage kunnen zo gauw ontstaan. Hierdoor kan door de barstjes en scheuren vocht naar binnen dringen. Beneden de dakbedekking kan dit in het houtwerk dringen wat zo langzaam gaat dat u het zelf vaak niet in de gaten heeft. Het herstellen van de waterschade is over het algemeen een proces van maanden. Vocht trekt namelijk maar langzaam weg uit uw woning.
Schimmelproblemen op uw dak
Wanneer het vocht niet goed weg kan na een flinke plensbui en het langer op uw dak blijft staan kan er schimmel ontstaan. De zomerhitte zal de groei van de schimmel alleen maar bevorderen. Hierdoor hebt u kans dat de capaciteit van het afvoeren van het water op uw dak verminderd.
Temperatuursverschillen
’s Zomers zijn er vaak grote verschillen tussen de temperaturen overdag en ’s nachts. Hierdoor krimpen en zetten platte daken elke dag weer uit waardoor er vocht kan binnen dringen. Ademende PVC kan hiervoor een goede oplossing zijn omdat dit condensatie en de temperatuursverschillen tegen gaat.
De gevolgen van hagelbuien op daken
Een fenomeen wat we in de steeds extremer worden zomers zien zijn hagelbuien. En dan niet met kleine steentjes maar met knotsen zo groot als pingpongballen. Deze kunnen kleine scheurtjes en gaatjes in de dakbedekking veroorzaken waar vocht door naar binnen kan sijpelen.
Blaren in het dak
Het is al niet handig wanneer er water door de dakbedekking heen sijpelt maar in combinatie met de hitte van de zon kan er flinke schade veroorzaakt worden. Dit doordat het vocht wordt verwarmd en op die manier het vilt van het dak kan tillen waardoor er luchtbellen of blaren ontstaan. Als u er snel bij bent als dit gebeurd kunnen de beschadigde delen nog vervangen worden. Als het langer duurt en er meer blaren komen zal er helaas nieuwe dakbedekking moeten komen.
Laat uw dak regelmatig controleren
Kortom, daken die al wat ouder zijn en/of te lijden hebben onder de invloed van warm weer moeten met enige regelmaat gecontroleerd worden. Als er namelijk een probleem ontstaat met uw dakbedekking wilt u zeker niet wachten. Met de tijd worden de problemen op daken meestal erger terwijl onderhoud vaak eenvoudig, goedkoop en snel kan zijn. Laat daarom uw dakbedekking regelmatig controleren door onze erkende dakdekker in Spijkenisse.